Esato

Forum > Sony Ericsson / Sony > Symbian phones > PC Suite & Windows 7

Previous  123  Next
Author PC Suite & Windows 7
account
Model not set
Joined: Feb 08, 2009
Posts: 8
PM
Posted: 2009-02-24 02:40
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I solved this problem. I'm running XP SP3 in a virtual machine using VMWare Workstation. Using the USB emulation, everything runs flawlessly, upgrading firmware, sync, everything. Pretty easy workaround until they provide support for Windows 7. If you have any Qs, drop me an email, aaron(at)polity.ca
arlan
P1
Joined: Oct 15, 2007
Posts: 2
PM
Posted: 2009-06-11 07:25
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
Thank you so much feierwehrman Got MyPhoneExplorer working on Windows 7 with my P1i..




On 2009-01-18 23:32:22, feierwehrman wrote:
had the same problem but got it working, at least partial.
as i do not like the suite and use MyPhoneExplorer to sync and stuff i only needed the USB drivers, mRouter and SymbianConnect Runtime.
You can extract the stuff from the Suite Installer from the Sony website but extracting is a LITTLE tricky.
As i am short in time, a short explanation must suffice.
You need: Sony Ericsson Suite from the Sony Ericsson website, orca (its a Microsoft app that comes with Visual studio i think, though there might be other sources or other apps that do the same), Universal Extractor (http://legroom.net/software/uniextract) and finally you need 7zip (www.7-zip.org).

procedure:
0. read this little help, read it again, maybe again, try it, read the doc again, try again, if it still does not work you may ask questions!

1. use 7zip to extract the original Installer downloaded from Sony
you should get PCSuite.exe and PCSuitex64.exe

2. start Universal Extractor WITH ADMIN RIGHTS to extract PCSuite.exe and PCSuitex64.exe in different directorys. there are different methodes that Universal Extractor can use to extract files. in some cases the first option worked for me, in some cases the second, can remember where to use which, just try, you should get some directorys with files in it.
when extracting pcsuite.exe Universal Extractor will try to launch a setup and fail with some massege that you are using the wrong os, just ignore this, we will fix that soon.
in the directory u extracted pcsuite.exe to should folder with random name and in that folder should be a *.msi file.
same goes for the folder where pcsuitex64.exe was extracted to, subfolder with *.msi in it.

3. Startup orca and open the *.msi from pcsuite.exe. find "Launchcondition" on the left side, delete the last entry on the right side, safe.

4. start Universal Extractor WITH ADMIN RIGHTS and extract both *.msi, the one we just edited and the one from pcsuitex64.exe
you should get a lot of folders and files

5. navigate to where u extracted the pcsuitex64 *.msi to. go deeper down the folder structure to "program files\\Sony Ericsson\\Mobile4\\Drivers2"
here are your x64 symbian drivers, set setup.exe compatibility to Vista, install

6. navigate to where u extracted the pcsuite *.msi to. go to the subfolder "program files\\Sony Ericsson\\Mobile4\\InstSupport"
here u find scruntimesetupxx.exe and mrouter3installer.exe
install both, when installing mrouter you might want to configure it to start with every windows startup.

7. install myphoneexplorer(http://www.fjsoft.at/)

8. if you are using non x64 os you can probably skip everything with the pcsuitex64.exe as you do not need the drivers.
your drivers are in drivers2 subdir from your pcsuite *.msi

9. have phun, be nice, read this help again, GIVE ME MONEY, thx!


feier


ps. i am no englishman, nor from the colonies, i am german blooded, so please excuse me for bad english and a hell of an ugly Bundeskanzlerin
twerg
Xperia X10 Black
Joined: Sep 04, 2004
Posts: 120
From: Hobart, Australia
PM
Posted: 2009-06-12 02:40
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I have got this to work on WIN7 but sometimes does not load or establish an internet connection, it usually comes right.
Funny this is I have the same issues with XP SP3. I just dont like sony software.
O is not a number!!...
Punkid
W960
Joined: Oct 17, 2008
Posts: 41
PM
Posted: 2009-06-12 12:56
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
ive got Windows 7 RC and pc suite works perfectly without any problems...idk if it doesnt work for u , u can always try the compatibility mode
tickford
C901 Silver
Joined: Jun 02, 2007
Posts: 27
From: Australia
PM
Posted: 2009-06-13 07:59
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I'll have to give this a shot as I just upgraded to RC1. Will they ever update PC Suite since UIQ is now gone?
NiQ
W800
Joined: Jul 31, 2004
Posts: 37
PM, WWW
Posted: 2009-08-20 01:07
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
Im really getting frustrated now... I really hope someone can help me...

I just can't get my SE P1i to work with Windows 7.

I first tried to install the PC Suite the original way. The software installed fine but when I tried to search for the phone I didn't found anything.

I then uninstalled it and tried the tip with extracting the .exe and .msi files.
The drivers were installed correctly but I STILL couldn't found my phone.

I now have the following drivers installed:

Sony Ericsson P1 Composite Device
Sony Ericsson P1 PC-Connect Controller
Sony Ericsson P1 Application Port (COM1)

Even tho I have those installed PC Suite can't find my phone and when I tried to use MyPhoneExplorer I could connect to the phone but I couldn't sync my calender becuase mRouter wasn't connected.

I then opened mRouter and noticed that it wasn't connected to the phone. I tried to enable all COM ports in "Connectivity Methods" under "Advanced Settings" but still no luck. It just doesn't connect my phone!

I also tried to connect via Blueooth. I get the phone in the Devices screen in Windows but two drivers aren't installed.
Bluetooth-peripheral and another Bluetooth-peripheral.

With this I CAN connect the phone in Windows and PC Suite DOES see the phone via bluetooth and I CAN connect it with the pin code BUT after that, PC Suite STILL searched for "connected devices" and just loads and loads and loads with no result...

Can someone please, please help me with this? I really need to sync my calender on my phone with outlook as fast as possible. :/
Maratonmannen
Sony Xperia Z5 Premium
Joined: Dec 06, 2003
Posts: > 500
From: Kungsholmen, Sweden
PM
Posted: 2009-08-20 08:45
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
On 2009-08-20 01:07:14, NiQ wrote:
I just can't get my SE P1i to work with Windows 7.
Even tho I have those installed PC Suite can't find my phone and when I tried to use MyPhoneExplorer I could connect to the phone but I couldn't sync my calender becuase mRouter wasn't connected.


I have the exactly same problem with PC Suite and W7 RTM.
MyPhoneExplorer was able to sync SMS and calls, but failed with calender and contacts since mRouter wasn´t connected.
Xperiaâ„¢ 1 II @home
Xperiaâ„¢ XZ Premium @work
Maratonmannen
Sony Xperia Z5 Premium
Joined: Dec 06, 2003
Posts: > 500
From: Kungsholmen, Sweden
PM
Posted: 2009-09-10 19:08
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post

On 2009-08-20 01:07:14, NiQ wrote:
Im really getting frustrated now... I really hope someone can help me...

I Finally got P1i and W960i to work with Windows 7 RTM (English x64 Enterprise).
Sync with Outlook 2007 and MyPhoneExplorer and backup in PC Suite works fine.

• Turn UAC off.
• Install the latest PC Suite (1.5.26) in Compatibility Mode for Windows Vista and Run as administrator.
• Restart your computer.
• Download and unzip the following: http://alltomxp.itpoolen.se/filer/P1/p1_usb_signed_drivers.zip
• Install the Setup.exe (File version: 4.40.2.1) in Compatibility Mode for Windows Vista and Run as administrator.
• Turn UAC on.

Voilà!


Xperiaâ„¢ 1 II @home
Xperiaâ„¢ XZ Premium @work
msl
Model not set
Joined: Oct 25, 2009
Posts: 1
PM
Posted: 2009-10-25 19:40
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post

On 2009-09-10 19:08:42, Maratonmannen wrote:
I Finally got P1i and W960i to work with Windows 7 RTM (English x64 Enterprise).
Sync with Outlook 2007 and MyPhoneExplorer and backup in PC Suite works fine.

• Turn UAC off.
• Install the latest PC Suite (1.5.26) in Compatibility Mode for Windows Vista and Run as administrator.
• Restart your computer.
• Download and unzip the following: http://alltomxp.itpoolen.se/filer/P1/p1_usb_signed_drivers.zip
• Install the Setup.exe (File version: 4.40.2.1) in Compatibility Mode for Windows Vista and Run as administrator.
• Turn UAC on.

Thank you so much for this! I now have my M600i working with Windows 7 64-bit. I think the USB signed drivers were the trick as I could install PC Suite (along with mRouter) OK anyway but it failed load USB drivers and consequently to recognise the phone.

Just one thing to add: don't connect the phone until after installing the signed USB drivers or the wrong drivers get installed. I rebooted after installing the USB drivers -- not sure this is required but I'm not doing it again to find out!

This thread also turned me on to MyPhoneExplorer so I don't have to bother with Outlook anymore and can sync to Google. Very nice.
lukechris
M600 black
Joined: Dec 30, 2007
Posts: > 500
From: Preston, UK
PM, WWW
Posted: 2009-10-26 14:37
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I'm running Windows 7 and never had a problem with SE PC suite, run in compatibility mode for XP SP3!
anupGT2
Model not set
Joined: May 25, 2008
Posts: 1
PM
Posted: 2009-11-02 09:35
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I run 7RC and use MyPhone Explorer 1.7.4 for my K750i.

Absolutely no problems.

http://www.fjsoft.at/en/downloads.php
gseth
Satio Black
Joined: Sep 08, 2002
Posts: > 500
PM, WWW
Posted: 2009-11-02 11:55
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I am running SE PC suit with Windows 7 along with myphones explorer. No warnings or issues during installation. Everything works fine.
mallaccra
K850 Green
Joined: Oct 01, 2007
Posts: > 500
PM
Posted: 2009-11-02 18:14
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
both SE PC Suite and MPE works perfectly with my windows 7 and vista...
for those who couldn't run SE PC Suite, try the following tricks:
# uninstall SE PC Suite
# go to AppData > Local > Sony Ericsson, locate the Sony Ericsson PC Suite folder and delete it
# reinstall SE PC Suite


mallaccra®
Xperia Z2 |D6503|4.4.2| Xperia Z1 |C6903|4.4.2| Xperia Z |C6603|4.2.2| Xperia ZL |C6502|4.2.2| Xperia TX |LT29i|4.1.2| Xperia Ion |LT28h|4.0.4| Xperia P |LT22i|4.1.2| Xperia J |ST26i|4.1.2| Aino
shadeybeep
Aino Black
Joined: Jul 03, 2009
Posts: 3
PM
Posted: 2009-12-16 02:03
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
I have no idea what finally worked, but I now have my G900 working just fined in windows 7 home premium (64 bit).

I wish I could say exactly what steps I took to get it working, but I just did so many things.. I'm not sure which things were necessary and which were not.

I can say for sure that I needed the drivers from the cd that came with the phone, though.. even though they had already been installed in vista, and I used the exact same drivers for 7...

I had to get the phone to stop being recognized entirely so that I could manually install the drivers again. Then suddenly pc suite recognized the phone.

Hooray!

If anyone else needs the G900 drivers, let me know. I'd be happy to share.
atleeyoung
Model not set
Joined: Jan 18, 2010
Posts: 1
PM
Posted: 2010-01-18 05:25
Reply with quoteEdit/Delete This PostPrint this post
hey shady, i need the G900 drivers for Windows 7..cant get it to work =(
Access the forum with a mobile phone via esato.mobi